På bakgården


På bakgården

Jag har mina rötter i en gammaldags handelsträdgård närmare bestämt Varamobadens handelsträdgård i Motala. Jag har lärt mig mycket av min pappa som var intresserad av perenner. Han var autodidakt och slutade aldrig att lära och läsa och var alltid pigg på att lära ut till folk och det draget har jag verkligen ärvt. Han var före sin tid innan perenner blev så omåttligt populärt, jag hamnade mitt i den, när krukodlingen kom. Utvecklingen har gått i rasande fart, på gott och ont. Pappa såg redan på sin tid miljöförstöringen, jag lever i den, och när man är intresserad av det som växer så blir man så småningom intresserad av allt levande.

Även tvestjärtar och gråsuggor vilket vi hade hemma och pappa lärde oss deras namn. I våra moderna plantskolor hittar man inte en gråsugga, för att inte tala om allt annat liv som saknas i denna öken av monokultur. Detta vill jag motverka i min trädgård på knappt 2 000 kvm som jag lever i året runt. Här ska minsann finnas plats för gråsuggorna! Ordnat kaos tror jag är bästa medicinen för en trädgård. Man ser ju hur mycket fågelliv det finns i de tätortsnära skogar vi har som ingen har rört de sista 30 åren. Det måste ju betyda att där finns ett enormt insektsliv också. Jag vill lära ut till alla människor att vi måste vara mera rädda om den lilla natur vi har kvar… flora och fauna.Jag försöker hitta lite balans på min lilla yta - träd, buskar perenner annueller, sol och skugga.  Då upptäcker jag vad det är som händer i miljön när växterna får vara ifred några år och då ska de ju stå där de trivs… När man var yngre ville man ha mycket sol, ju äldre desto mera skugga... det kommer automatiskt när träd och buskar växer ihop! Sen får man byta ut sina solväxter mot skuggväxter...   


Trådgård och kretslopp, perenner och träd, naturen och miljön är superintressant! Man är aldrig fullärd utan man lär sig något nytt varje dag och träffar så positiva människor med samma intressen. Underbart!