Solen


Perenner

Solen

Många, många perenner trivs i solen, några blommar längre, några blommar kortare period, några blommar om!  Lättaste sättet att planera en rabatt är om du har en gles ’stomme’ av ex någon buske, stor sten eller gammal stor solitär perenn, kvar sen förut. Fint är också om där finns en lugn bakgrund, ex efter 70-talets barrväxtboom, någon en eller idegran kanske finns kvar.


Självklart gäller lägre i framkant och högre bakåt, men jag har sett alla möjliga varianter och inget är fel…huvudsaken du blir nöjd. Och blir det fel är perenner inte svåra att plantera om.

Kattmyntan är en långblommare…kolla dock först höjden på etiketten för det finns olika sorter med olika höjd, från 30cm upp till 80. Den lägsta, ex rena arten av Nepeta faassenii och den högsta bl.a. Nepeta ’Wild Cat’ eller Nepeta sibirica. Kantnepetan ’Six Hills Giant’ är ingen typisk kantväxt med sina 60cm.  Nepetan med sina ofta grågröna blad och milda blåvioletta blommor, som bina gillar att besöka, passar utmärkt i solrabatten.


Kombinera med stjärnflockan, Astrantia, med upprätt växtsätt 60-80cm och rel lång blomningstid under sommaren, i färger från vitt till vinröda över rosa nyanser. En del sorter fröar hej vilt, roligt om du har en stor rabatt med gott om plats, annars är de inte svåra att rensa bort.


Nejlikroten och humleblomstret, Geum på latin, finns nuförtiden i många sorter alltifrån vitt,ljusgult,rosa och röda nyanser. Lägre och blommar tidigare än föregående, robust perenn som trivs i vårt klimat, släktingen finns ju i vår natur! Tuvbildande, sätt den gärna i framkant, den blir mycket dekorativ med många stänglar på varje planta.


En annan lättodlad perenn är nävan, Geranium, finns i ett otal varianter, från den minsta tuvbildande till den marktäckare som tar över hela ängen och de högre med iögonenfallande blommor som också gärna välter om de inte får likvärdiga grannar. Ibland kallas någon sort vävare i rabatten vilket betyder att den med långa veka stänglar gracilt lägger sig mellan eller stödjer sig på sina kompisar. Färgerna som finns är vitt,rosa, chockrosa, blåviolett, violett, vackert ådrade, med öga mm mm. Den populäraste just nu är den kraftigväxande sorten Rosanne med otroligt lång blomningstid och stora blåvioletta blommor. Den sprider sig inte men lägger ut sina armar så att det bara behövs två plantor för att fylla 1kvm, när den etablerat sig. Vald till århundradets perenn och hittad i en privatträdgård i England.


Högre perenner i bakgrunden eller solitärer mitt i, där finns flera tacksamma, ståndaktiga som odlats många år i vårt land: kransveronikan 150cm en underbar insekts/fjärilsdragare, likaså  rosenflockel som blir ännu högre men ändå står stabilt för sig själv. Den förra i ljust violetta nyanser den senare oftast  vinröd. Pimpinellerna oftast buskiga fyller bra, samma för dagliljorna vars bladtuvor kan ha samma lugnande effekt som gräsen,innan och efter de blommat. Gula blommar som ser ut som solar finns många att välja på, höga som låga…låga blommar ofta tidigt, högre blommar senare. Med eller utan öga, enkel eller fylld, så lyser den gula blomman upp var man än sätter den!


Glöm inte mattramen, 2-årig, trivs överallt i sol som skugga. Den självsår sig, så här kan du alltid hämta ett par plantor, eftersom de alltid är för många på samma plats och då måste gallras. Blommar hela sommaren i vitt med enkla eller fyllda blommor. Fyller ut där du har ett tomrum i rabatten och dessutom himla fin att ta in i buketten.